ПресконференцияНа 18 февруари от 14 до 15 ч. в БТА ще се проведе пресконференция “Образователна свобода”, по повод Втората национална среща за свободно развитие на образованието. Конференцията е организирана от Националната мрежа на родителите и е най-големият национален форум, който среща родители, учители и професионалисти, работещи за свобода в образованието. Участниците ще могат да присъстват на презентациите на 9 говорители от Великобритания, Дания, Израел и България и на 5 работилници за обмяна на образователни практики. Пълна информация и програма за срещата има на http://conference.nmr.bg

Съвременните тенденции в развитието на образованието, които ще бъдат представени на конференцията, са насочени към по-голямо овластяване на ученика и създаване на възможности за учене чрез автентично сътрудничество. Oбразованието в съвременния свят излиза от изолацията на училищните стени и започва да възстановява по различни начини връзката с общността, към която учениците принадлежат и се предполага да допринасят. Фокус на конференцията ще бъде Дания, чиято образователна система ще бъде представена от трима говорители. Свободата на образованието е заложена в датската конституция преди повече от век и половина и до днес принципите на свободното образование са национална ценност.

Гостите на конференцията ще участват и в две съпътстващи събития в петък, 19 февруари – среща с училищни директори в 19 СОУ, и кръгла маса за свободата в СУ “Свети Климент Охридски”. Кръглата маса от 15.30 до 17.30 е отворена за всички желаещи, вход свободен.