Независимо дали вече страдате от гестационен диабет, има няколко съвета, които можете да следвате, за да помогнете за справяне с болестта. Първата стъпка е да разберете какво представлява това състояние и как да го диагностицирате. Ще научите и за симптомите и методите за превенция.

Симптоми

Симптомите на гестационен диабет могат да включват често уриниране, умора, сухота в устата и повишена жажда. В зависимост от вашата индивидуална ситуация може да се наложи да приемате лекарства или да промените диетата си. Вашият лекар ще ви помогне с тези промени.

Ако имате някакви симптоми, трябва незабавно да се обадите на личния лекар. Този тип диабет е много опасен за вас и вашето бебе, така че е важно да го прегледате възможно най-скоро. Важно е да знаете, че повечето жени с гестационен диабет могат да управляват състоянието си без лекарства. Трябва също така да се уверите, че получавате редовни прегледи, поддържате добра диета и рутинни упражнения.

Освен очевидните симптоми, трябва също да помолите вашия лекар да тества нивата на кръвната ви захар след раждането. Нивото на HbA1c ще ви каже дали сте изложени на риск от диабет. Ако нивото на кръвната ви захар е високо, вероятно ще трябва да приемате лекарства или да ходите на лекар по-често.

Диагноза

Глюкозната непоносимост възниква при бременни жени и се диагностицира с резултатите от орален тест за глюкозен толеранс (OGTT). Когато нивата на глюкозата надвишат определени нива, тялото може да стане резистентно към инсулин. Инсулинът пренася глюкозата в клетките за енергия. Инсулиновата резистентност нараства през втория триместър на бременността. Освен това плацентата произвежда хормони, които влияят върху секрецията на инсулин.

Хипергликемията се определя като стойност на плазмената глюкоза на гладно над 5,2 mmol/L. Приблизително 5 до 9 процента от бременните жени развиват гестационен диабет. Това състояние повишава риска от диабет и други усложнения при новороденото.

Препоръчва се скрининг за диабет тип 2 в началото на бременността. Жените с риск от развитието му трябва да променят начина си на живот, за да намалят риска от развитие на заболяването по-късно в живота. Тези промени могат да включват упражнения, диета и промени в диетата.

Лечение

Управлението на гестационния диабет е важно, за да се избегнат усложнения както за майката, така и за бебето. Има много фактори, които могат да повлияят на кръвната захар на бебето. Важно е да следите нивата на кръвната захар няколко пъти на ден.

В някои случаи може да са необходими инсулинови инжекции за лечение на гестационен диабет. В други случаи лекарят ще предпише лекарства за контрол на нивата на кръвната захар.

Здравословната диета е от съществено значение за предотвратяване и контрол на гестационен диабет. Също така се препоръчва жените с гестационен диабет да спортуват редовно. Има много възможности за упражнения, включително ходене, колоездене, плуване и други физически дейности.

Също така е важно да сте сигурни, че имате здравословно тегло. Пълните жени са изложени на по-голям риск от развитие на диабет тип 2. Те могат да намалят този риск, като спортуват редовно.

Има много различни видове лекарства за понижаване на глюкозата, които се използват за лечение на гестационен диабет. Те включват инсулин, глибурид и метформин. Някои жени могат да бъдат назначени непрекъснати монитори за глюкоза.

Предотвратяване

По време на бременност нивото на кръвната захар на жената се повишава. Това може да доведе до прееклампсия, високо кръвно налягане и преждевременно раждане. За щастие има начини за предотвратяване на гестационен диабет. Но тези методи трябва да са безопасни както за майката, така и за бебето.

Например, здравословното хранене, фокусирането върху плодове и зеленчуци и редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване на гестационен диабет.

В допълнение, гестационният захарен диабет повишава риска от вродени дефекти на плода и хипергликемия. Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявяват, че затлъстяването и диабетът са основна заплаха за здравето.