Сдружение „Национална мрежа на родителите” се разграничава от всякакви протести в подкрепа на проектозакона за предучилищно и училищно образование (пЗПУО). Ние уважаваме правото на всеки да протестира и да изрази собствено мнение. Смятаме обаче, че присъединяването на проправителствени искания към гражданските протести е опит за манипулиране на общественото мнение. Целите на гражданските протести са в пълно противоречие с целите на протестиращите в подкрепа на ЗПУО.

Широк фронт от над 60 организации и десетки обществени личности се обяви против проектозакона с най-разнообразни аргументи – в това число Асоциацията за родителски кооперативи, БПЦ, БАИТ и Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ).(1) НАРУ е внесла подписка с над 33 000 подписа на родители на деца със специални образователни потребности (СОП) срещу проектозакона – именно децата със СОП днес безотговорно се използват от шепа поддръжници на МОМН като аргумент в подкрепа на скандалния проектозакон.(2)

Напомняме, че този проектозакон – въпреки лъжите, които МОМН и подкрепящите го НПО публикуват – не цели реформа на образованието, а съхраняване на статуквото, при което всички решения в системата на образованието се взимат от администрацията, централизирано, непрозрачно и недемократично (без участието на учителите, родителите и учениците). Днешната криза в общественото образование е следствие именно от това статукво.(3)

Напомняме също, че срещу едно от най-драстичните нарушения на конституционните права на гражданите – задължителната предучилищна подготовка, наречена “задължително предучилищно образование” – беше внесено аргументирано искане за вето при Президента.(4) Против задължителната предучилищна подготовка се обявяват при различните изследвания между 65% и 90% от анкетираните. Затова пък администрацията на образованието реагира с контра-петиция в полза на своите предложения, подписана почти изцяло от длъжностни лица.(5) Така, вместо да действат според волята на гражданите, тези, които са на обществена служба, мимикрират като гражданско общество, за да провеждат политика, за която няма обществено одобрение.

Чрез днешния “протест” отново сме свидетели на мимикрия на властта като гражданско общество, на подмяна на гражданско становище с административно спуснато такова. Обръщаме се към нашите членове, симпатизанти, доброволци и местни клубове, както и към другите граждански организации и сдружения, които се обявиха против приемането на ЗПУО, да се разграничат от протестиращите в негова подкрепа.

1. Списък със становища против законопроекта
2. Информация за подписката на НАРУ и становище
3. Становище на НМР за пЗПУО
4. Аргументирано искане за вето относно чл. 8 от пЗПУО, заедно със списък от подкрепящи организации
5. Петицията в подкрепа на чл. 8, подписана от 300 длъжностни лица