Децата са може би най-хубавото нещо, което може да се случи на едни родители в този живот и неговото възпитание трябва да бъде правилно. Ако ви е трудно да накарате детето си да слуша, то знайте, че не сте единствените. Възпитанието е едно от нещата в процеса на растеж при децата, на което трябва да се обърне сериозно внимание.

Няма точна формула за това как децата да ни слушат, но има доста лесни съвети, които можем да следваме и по този начин да си създадем репутация пред детето и то да има уважение към нас. Ако детето не ви уважа, то това означава, че ще трябва да промените подхода си към тях.

Избора не детето е важен

Трябва да давате право на избор на вашето дете! Като прост пример можем да дадем следната ситуация- Детето ви не иска да облече якето си, а навън е студено и не може без него. В такива ситуации родители най-често казват на децата си, че ако не облекат якето няма да отидат там където те искат. Този подход не е правилен, тъй като детето ви ще започне още повече да упорства заради това, че вие сте му забранили нещо.

Най-добрият подход тук е да дадете избор на вашето дете. Попитайте го дали иска да си облече якето сега или след като отидем на мястото където искаш. Когато отидете например в някоя градинка и тогава му дадете якето да бъде облечено, то детето няма да направи възражение, тъй като вие сте му дали да направи избора къде да бъде облечено якето.

Не казвайте думичката „ако“

Думичката „ако“ не трябва да присъства в речника ви при разговор с детето особено, ако се опитвате да го накарате да свърши някоя задача. „Ако“ трябва да бъде заменено с „когато“.

Време е да се сбогувате с думичката „ако“!

При молба от ваша страна към детето ви да си подреди и тогава ще му бъде върнато нещо любимо, то вие може да срещнете проблем. Вместо да му кажете „АКО си подредиш стаята, ще си получиш играчката“, то вие трябва да кажете „КОГАТО си подредиш стаята, ще си получиш играчката“.

Изказвайте благодарности преди да са изпълнили казаното от вас

Децата не обичат да се чувстват задължени да направят някоя задача, поставена от родителите си. Поради този факт е хубаво да изказвате благодарности преди да е свършена задачата. Например казвайте- „благодаря ти, че сам ще изчистиш и подредиш стаята си, за да мога аз да свърша нещо друго“.

Така детето ще се почуства гордо с това, че ще помогне и задачите ще бъде изпълнена. Никога не задължавайте детето си да върши нещо, защото няма да постигнете успех.

Ако последвате тези три лесни съвета при общуването с детето си, то вие ще имате резултати с правилното му възпитание. Не се опитвайте възпитанието да става с лошо, защото така обратният ефект ще бъде налице.