Всяко едно дете подхожда по различен начин спрямо това, че ще бъде първокласник и вече няма да посещава така любимата детска градина с добрите госпожи и лелички в нея. Някои деца с удоволствие чакат момента да станат първокласници и именно тази вътрешна настройка ги прави по комуникативни.

Другия тип деца са по-подтиснатите, които не могат лесно да се вмъкнат между другите и да завържат приятелства. Ако детето ви не иска да ходи на училище, то вие сте попаднали на точната статия! В нея ще научите за няколко съвета, които ще дадат самочувствие на детето ви и то ще приеме ходенето на училище като нещо хубаво и полезно.

Не карайте детето си да бърза сутринно време

Забързаните сутрини могат да откажат детето ви да ходи на училище с удоволствие. Това е така, защото ранното ставане е трудно дори и за възрастните хора. Детето ви ще свързва ходенето на училище със забързаната сутрин и ставането рано, което не е приятно за никого.

Събудете детето си, направете му закуска и чай или пък нещо друго, което обича да похапва, поговорете си, споделете му вашите планове за деня, а след това го попитайте за неговите. По този начин вие ще му покажете, че то вече е като големите и има свое ежедневие със своите планове.

Позволете на детето си да отиде само до училище

Ако детето ви иска да отиде само на училище, то вие трябва да му дадете тази възможност. Ходете с него до училището само когато имате работа до училището или близо до него. Ако досаждате на детето си и го водите всеки ден до училището му, то може да се чувства засрамено или пък странно. Дайте му възможност да се покаже пред другите деца като едно самостоятелно и вече пораснало дете, на което му дават право на избор.

Интересувайте се от това, което се случва с него в училище

Когато детето ви се прибере от училище е хубаво да го попитате как е минал денят му, какво е правило, но по начин, който не е досаден и дори нахален. Ако видите, че детето ви не е в състояние да разговаря и изглежда подтиснато е добре да го оставите малко да си почине и след това да разберете какво се е случили, за да се чувства така.

Разговорите между родител и дете са важни, тъй като по този начин детето ще знае, че вие се интересувате от него и от това, което се случва в неговото ежедневие. Не пренебрегвайте разговорите, защото по този начин ще загубите и нормалната възможност да комуникирате с детето си.

Оставете му свободно време след училище

Никога не започвайте да давате задачи на детето си веднага, след като се е върнало от училище. Това важи и за домашните, които са му възложени от учителите в училище. Когато се прибере детето ви е хубаво да му дадете малко свободно време за игра навън или пък ако е студено навън може да поканите някое приятелче у вас.

Ако го натоварвате прекалено много с решаването на скучни задачи и куп други училищни неща, то детето ви ще започне да ги прави, защото му омръзват.

Не поставяйте условия на детето си преди да го изпратите на училище

Не казвайте неща като „Внимавай как се държиш с децата и учителите“, „Бъди послушен и забрави за лошите оценки“. Има и много други неща, които не трябва да казвате, но тези две са в основата. По този начин децата ще си изградят едно друго виждане за училището като институция и ще започнат да се стремят само към доброто поведение и хубавите оценки, а не към удоволствието и забавлението.