Норвегия

nmr-admin 23.04.2012Норвегия2012-04-23T19:37:20+03:00

30 полски деца, насилствено отделени от родителите си от социалните служби, се обръщат към полски дететкив с молба да им помогне да избягат от Норвегия, както е помогнал и на руското момченце Саша Фролов. Саша избягва от Норвегия, където насилствено е отделен от майка си и настанен в приемно семейство. Дететкивът го въвежда в Полша, откъдето Саша е трябвало да замине за Москва с майка си. Преди това обаче се намесват новрежките власти и настояват Полша да върне детето (което е руски гражданин!) обратно в Норвегия. Когато съобщават на Саша, че му предстои да се върне, той изгубва съзнание и прекарва две денонощия в полска болница.

—————————————–

В Норвегия две деца (на 1 и 3 години) биват отнети от техните родители, заради това, че родителите спят заедно с тях и ги хранят с ръка.

——-

Сайтът “Спасете нашите деца и семейства от Закрилата на детето в Норвегия” обединява организации, групи и хора, които се борят за правата на децата. Сайтът осигурява информация за реформите на Службите за защита на детето в страната.

В Норвегия се раждат близо 60 000 деца на година. Социалните служби се ангажират с разследване с цел закрила на 25 000 от тях! Само през 2007г. там са били отведени 11 700 деца от семействата им, за да бъдат предадени на “по-добра грижа”. Организациите, които се обявяват срещу действията на социалните органи за защита на детето, излизат с призива: “Да спасим децата си от защитата на детето!” Те публикуват данните, че около нови 500 деца се прибавят към хилядите отнети от семействата си всяка година.

ООН отправя критика към Норвегия за броя на децата, които са били отнети от техните семейства и живеят в приемни семейства или други институции и призовава държавата да преразгледа практиките си по отношение отделянето на децата от техните семейства.

—————-

Това е споделено от наша съгражданка, която живее в Норвегия:

“Има страшно много случаи на неправомерно отнети деца и то не само на чужденци, а и на норвежци, има статии за отвлечени (защото това е най-точната дума) деца от социалните служби, които след години съдебни перипетии са върнати на родителите им с едното “Извинявайте”, но децата са с увредена психика. Отнемат се деца само с един донос и тогава дори да бъде заведено дело, майката и бащата се разглеждат като виновни – до доказване на противното. Родителите най-често са третирани като неспособни да се грижат за собствените си деца, настаняват ги в дом или в приемни семейства (и домът, и приемното семейство получават много пари за повереното дете и имат интерес да го задържат там).” Тя ни даде сайта на социалните служби там.