ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА ЗА СВОБОДНО РАЗВИТИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ще се състои на 20-21 февруари 2016 г. в София, Рейнбоу Плаза и София Лайв Клуб и ще е посветена на темата Практики на свободата и човечността. Само до 25 януари може да се регистрирате на преференциални цени! Конференцията предлага:

ОСНОВНА ПРОГРАМА (лекционна, английски/български):

Представяне на демократичен законодателен модел в образованието – датската образователна система – който от близо 160 години функционира на принципите на родителската отговорност и свободното развитие
Актуална информация за водещи образователни подходи от света, зачитащи свободата и човечността
ПРАКТИЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ, водени от основните говорители (интерактивни, на английски; местата са ограничени)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКИ ИНИЦИАТИВИ в посока на свободното развитие на образованието; разширяване на мрежата от български агенти на свободата, разнообразието и образователната инициатива

Съвременните тенденции в развитието на образованието, които ще бъдат представени на конференцията, са насочени към по-голямо овластяване на ученика и създаване на възможности за учене чрез автентично сътрудничество. Освен това образованието излиза от изолацията зад училищните стени и започва да възстановява по различни начини връзката с общността, към която учениците принадлежат и се предполага да допринасят. Внася се ударение и върху връзката, познаването и уважението към природата и живота в нея.

Подробна информация за събитието – conference.nmr.bg

Какво представлява каузата за свободно развитие на образованието?
Каузата за свободно развитие на образованието в България е кауза за демократизация на страната и освобождаване на богатството и енергията на човешкия потенциал. Разнообразието от човешки таланти и достойнството на човешкия дух не могат да намерят поле за изява и развитие в командна образователна система, която е наследство от миналото. Демокрация, която не зачита принципа на родителската отговорност и свободата на самоопределението, мисълта, словото и сдружаването (съставни за избора на образование); демокрация, която се плаши от разнообразието и свободата на избора, не е реална, а само номинална. Нещо повече – без освобождаване на човешкия дух и таланти не е възможно България да придобие своя уникален облик и заеме своята достойна позиция на картата на проспериращите страни.