Финансовите възможности на българите не са от най-високите и затова при избора си на кола, те почти винаги залагат на употребяваните автомобили. Вече сменили няколко собственика, те крият множество рискове.

Мнозина са и онези, които искат бързо да продадат превозното средство по ред причини. Времето ги притиска и много често те прибягват до външно освежаване на автомобила. Но най-същественото – техническата му изправност, остава на заден план. И ето как един недобре осведомен потенциален купувач може да се сдобие с технически неизправно превозно средство, което в бъдеще ще му създаде множество главоболия и ще доведе до големи разходи.

На какво да обърнете внимание при покупка на употребяван автомобил

Много са сигналите, които могат да ви разкажат историята на харесания от вас автомобил. Някои от тях са видими на пръв поглед, други изискват компетентно мнение на професионалисти. Но ето ви все пак онези, които да ви провокират да проверите возилото по-обстойно.

Пластмасите по автомобила

Струва ли ви се, че някои от пластмасовите части са подменени? Ако това е така, несъмнено колата е претърпяла сериозна катастрофа и заслужава малко по-задълбочен оглед. Дори и видимо да не улавяте разликата, почукайте тук-там с пръсти и се вслушайте в звука, който се произвежда от различните места. Ако той ви се струва прекалено различен, то несъмнено е добре да се консултирате със специалисти преди покупката.

Маркировка на стъклата по автомобила

Какво пък толкова може да ви каже тя? Много, ако знаете какво точно да гледате. Маркировката на стъклата би трябвало да съвпада с годината, в която превозното средство е произведено. Ако някое от тях е било подменено, това е следващият сигурен признак, че колата е участвала в ПТП, по време на което те се е счупило.

Надникнете и под уплътненията

Ако колата е удряна, тя със сигурност е пребоядисана. А следите от пребоядисването ще откриете именно там – под уплътненията на вратите. Несъмнено новия цвят ще се различава от цвета, който ще откриете там.

Геометрия на предните колела

Какво точно ще рече това? Предните колела са така настроени, че след пътен инцидент е почти невъзможно да се постигне отново тази настройка. Това разбира се, може да се установи, ако закарате автомобила на стенд и там ви уверят, че всичко в ходовата част е нормално.

Това са само част от признаците, които самите вие бихте могли да доловите. За да сте сигурни в избора си, има много други проверки, които трябва да се извършат.

Проверка на кола преди покупка – услуга, на която все повече купувачи предпочитат да се доверят

И това е така, защото получават независима оценка за конкретния автомобил от професионалисти. Ето и какво включва тя:

  • проверка на двигателя;
  • преглед на спирачната система, скоростната кутия и съединителя;
  • оглед на ходовата част и интериора на колата.

За да спестят някой и друг лев впоследствие, голяма част от потенциалните купувачи предпочитат да инвестират в тази услуга – проверка на кола преди покупка. Професионалистите, извършващи огледа, са напълно безпристрастни и след пълен анализ на автомобила ще могат да ви дадат своето компетентно мнение по въпроса – заслужава ли си закупуването този автомобил.

Автодиагностика на място – заслужава ли си?

В случай, че искате да карате новозакупения автомобил поне година след сделката, си заслужава. Благодарение на висококачествената преносима апаратура, с която диагностичните центрове разполагат, автодиагностика на място е напълно възможна и полезна услуга, от която можете да се възползвате.

Проверката на колата и автодиагностиката ѝ ще ви покажат какво е нейното реално състояние. Дали ще инвестирате парите си, или ще се насочите към следващия автомобил, до голяма степен зависи от тях.

Това са услуги, които гарантират не само вашето спокойствие. Шофирайки изряден автомобил, вие осигурявате спокойствието на своето семейство, както и на всички онези водачи, с които се сблъсквате ежедневно.