Есента е най-доброто време за ремонт- идеално за работа на открито, а и вие сте мотивирани да я свършите, защото съвсем скоро ще започне да вали и да духа. Сега е моментът и да се погрижите за топлоизолацията на дома си.  Ако я направите с качествени материали и прецизно избрана монтажна схема,  ще се радвате на топлина и чувствително намалени разходи за електроенергия през студените месеци.

    Най-доброто, което може да направите е да се доверите на екип професионалисти, които знаят кое е най-доброто, според особеностите на дома ви и вашите възможности. Ако  може да се справите сами с всички предизвикателства на полагането на топлоизолация, просто не бива да пропускате  следните стъпки:

    1. Уплътнение на пукнатините по стените

    За да защитите дома си от студа, на първо място трябва да направите така, че да задържите топлия въздух в него. Ако не уплътнете  пукнатините по стените,  между рамките на прозорците или входната врата, всички останали усилия, които полагате ще са безсмислени.

    Сега може би пропускате местата, от които духа, но когато прокарате запалена свещ до подозрителните зони, потрепването на пламъка означава, че имате проблем за решаване.

    1. Неутрализиране на температурните мостове  

    Местата с ниско термично съпротивление (ъгли на сгради, подови плочи), които намаляват ефективността на топлоизолацията, се нуждаят от допълнително внимание. За да намалите температурните разлики, които се получават, трябва да покриете добре и равномерно всичко – дори труднодостъпни места. 

    Започнете работа отдолу нагоре, за да се получи по-голяма плътност на покритието. При възможност се поставете и пароизолационни материали.

    1. Монтиране на прозорци – двоен или троен стъклопакет, с висококачествена дограма

    Изчислено е, че значителна част от топлинните загуби в сграда се  случва заради прозорците.  Най-пестящи топлина са тези с ПВЦ-дограма и  с поне двоен стъклопакет.  

    Няма да съжалявате, ако дадете малко повече пари за по-модерни решения като с нискоемисионни стъкла, покрити със сребро. Те отразяват излишната топлина в жегите, а през зимата я запазват в стаята.  

    1. Изчисляване на  точно количеството и дебелина на топлоизолационния материал

    Това е най-лесно обяснимата стъпка. Сгрешени сметки- неефективно покритие. При изчисленията вземете предвид не само площта на стените. Съобразете се с  вида на сградата, характерния за района климат, особеностите на конструктивните елементи (дали става въпрос за покрив, стени, таван, сутерен).

    1. Покриване с материал, който има ниска топлопроводимост

    Всеки строителен материал има коефициент на топлопроводимост.  Колкото по-ниска е цифрата, толкова толкова по-топло ще ви е през зимата.

    Покриване с материал, който има ниска топлопроводимост
    1. Съобразяване с особеностите на всяка част от къщата

    Материалите за изолация на фундамента трябва да се характеризират с висока механична якост.  Избирайки ги, вземете предвид какъв тип конструкция ще покривате  – дали е направена от тухла, пенобетон, дърво.  Ако избирате изолация за покрив, материалът за нея трябва да се отличава са висока влагоустойчиност, устойчивост на температурни промени, пожарна безопасност и лекота на монтаж.

    1. Предпазване на материала от влага и вятър

    Проникването на вятър и вода сваля чувствително топлинна защита и експлоатационния живот на изолационните материали. За да избегнете притеснения от този тип, трябва да инвестирате в качествен монтаж на външна топлоизолация, който  да предпази фасадата от лошо време и конденз и да пропуска парата, идваща от вътрешността на сградата. Не забравяйте, че и външната, и вътрешната изолация се правят само при хубаво време!  

    Предпазване на материала от влага и вятър
    1. Използване на автоматични термостати

    Ако дадете парите си за термостат, трябва да знаете, че може да спестите до  30% от консумацията си електричество, газ и т.н. Благодарение на тях  температура на комфорт, към която се стремите, ще се поддържа във всяка стая на къщата.

    1. Вентилация

    Проветряването на помещението е задължителна дори в най-студените дни. Въпросът е да направите така, че да осигурите чист въздух в помещенията си, но и да задържите „топлото“ там.  Добра работа за целта върши вентилационната система.  Функциите й ще се подобрят, ако инсталирате топлообменник, който ще нагрее чистия въздух, влизащ в стаята.