Пневматичните инструменти използват масло за смазване на движещите се части на инструмента. Важно е да се уверите, че вземате подходящи предпазни мерки, когато използвате тези инструменти.

Повече за тях, може да разгледате тук – https://gav-bulgaria.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%d0%bf%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/

Маслото смазва движещите се части

Смазването на пневматичните инструменти е важна стъпка за правилната им поддръжка. Намалява триенето между движещите се части, предотвратява натрупването на влага и удължава живота на инструмента. Освен това помага да запазите работната си повърхност чиста от ръжда.

Може да ви спести време и пари. Маслата за въздушни инструменти обикновено са на минерална основа. Те са по-евтини и по-реактивни от синтетичните масла. Освен това маслото на минерална основа има тенденция да се натрупва в инструмента, скъсявайки живота му. Тези на петролна основа, от друга страна, разрушават гумените уплътнения и могат да причинят запалимост.

От друга страна, маслата на синтетична основа могат да смазват пневматичните системи, без да се натрупват в инструмента. В зависимост от приложението можете да избирате между синтетични или минерални масла. Ако искате да смажете пневматични инструменти, проверете ръководството на продукта за напътствия.

Някои пневматични инструменти са проектирани да бъдат смазани, докато други са без масло.

Рамкиране на пирони с пневматични инструменти

За строителни проекти и проекти „Направи си сам“ е добра идея да вземете машина за забиване на рамки. Може да се използва за различни приложения, включително подови настилки, палуби, обшивки. Типът забивач, който изберете, ще зависи от проекта, който планирате да направите. Пневматичният инструмент е идеален за професионалисти, докато захранваният с батерии инструмент е по-практичен на строителна площадка.

За най-добри резултати трябва да имате предвид източника на захранване, ъгъла на инструмента и размерът. Винаги е добра идея да носите защитни очила, докато използвате пистолета. Ако пиронът е заседнал в пистолета, можете да използвате клещи, за да го извадите. Пневматичната машина за пирони работи, като използва сгъстен въздух, за да притисне пирон в повърхността. Възможно е и използването на електрически модел. За да постигнете оптимална производителност, трябва да настроите инструмента, преди да започнете работата си.

Първо проверете за разхлабени компоненти. След това трябва да регулирате въздушното налягане до желаното ниво. В зависимост от типа гвоздеи, които забивате, препоръчителното въздушно налягане може да варира от 70 до 120 psi.

Metabo NR83A5 е страхотен пневматичен инструмент. Има редица функции, включително устройство за контрол на дълбочината, селективно задействане за последователно или контактно заковаване и ергономична гумена ръкохватка, която не се плъзга.

Мерки за безопасност при използване на пневматични инструменти

Пневматичните инструменти могат да бъдат изключително опасни. Те са шумни и създават снаряди и летящи отломки. Те също така, произвеждат екстремно въздушно налягане. Без подходящи предпазни мерки можете да се нараните сериозно. Преди да използвате пневматичен инструмент, трябва да следвате инструкциите във вашето ръководство. Те ще ви покажат как да го използвате правилно и ще ви предпазят от наранявания. Освен това трябва да носите правилното ЛПС.

Има много различни видове инструменти, задвижвани с въздух. Трябва да купувате само тези, които са сертифицирани от производителя. Тези устройства включват бормашини, ударни чукове, дробилки, гвоздеи и шлифовъчни машини. За да предотвратите повреда на вашите пневматични инструменти, поддържайте ги в добро работно състояние.

Уверете се, че имат подходящо въздушно налягане и че имат правилните приставки. Винаги трябва да носите предпазни очила, защита на слуха и ръкавици. Въпреки високото налягане, свързано с тези инструменти, те не са двойно изолирани. Те са уязвими на повреди поради промени в температурата, влагата и положението. Най-добре е да изключите маркуча, когато не го използвате.

Това ще намали риска от нараняване и ще увеличи живота на инструмента. Въпреки че пневматичните инструменти са чудесен начин да свършите работа, те могат да бъдат доста опасни.