Разбиране на спектъра на астмата: Изчерпателно ръководство за различни видове астма

Астмата е хронично респираторно заболяване, което засяга милиони хора по света. Характеризира се с възпаление и стесняване на дихателните пътища, което води до повтарящи се епизоди на задух, хрипове, кашлица и стягане в гърдите. Докато астмата е често срещано състояние, тя може да се прояви в различни форми, всяка с различни характеристики и отключващи фактори. В тази статия ще проучим различните видове астма, техните симптоми и стратегии за управление, за да дадем възможност на хората да поемат контрол върху своето респираторно здраве.

Алергична астма

Алергичната астма е най-разпространената форма на астма и се предизвиква от излагане на алергени, като полени, акари, пърхот на домашни любимци и спори на плесени. Когато податливи индивиди вдишват тези алергени, тяхната имунна система реагира, причинявайки възпаление на дихателните пътища. Симптомите включват хрипове, кашлица и задух, които се влошават след излагане на отключващия алерген.

Управление

Избягването на алергени е решаваща стъпка в управлението на алергичната астма. Освен това може да се препоръча алерген-специфична имунотерапия (алергични инжекции) за десенсибилизиране на имунната система към специфични алергени. Дългосрочните контролиращи лекарства, като инхалаторни кортикостероиди, модификатори на левкотриен и дългодействащи бета-агонисти, също могат да помогнат за контролиране на възпалението и предотвратяване на екзацербации на астма.

Неалергична астма

За разлика от алергичната астма, неалергичната астма се отключва от фактори, различни от алергени. Честите отключващи фактори включват студен въздух, респираторни инфекции, дим, силни миризми, стрес и упражнения. Симптомите са подобни на алергичната астма, с епизоди на хрипове, кашлица и задух, възникващи след излагане на отключващия фактор.

Управление

Идентифицирането и избягването на неалергични тригери е от съществено значение за управлението на този тип астма. Дългодействащите бронходилататори и модификаторите на левкотриен могат да помогнат за предотвратяване на симптоми, предизвикани от упражнения или студен въздух. В тежки случаи могат да бъдат предписани биологични терапии за насочване към специфични възпалителни пътища.

Професионална астма

Професионалната астма се причинява или влошава от излагане на вещества на работното място, като химикали, прах, изпарения или газове. Може да се развие при индивиди, които преди това не са имали астма, или да обостри съществуваща астма. Симптомите обикновено се подобряват през уикендите или по време на ваканция, когато лицето е далеч от работното място.

Управление

Първата стъпка е идентифицирането и елиминирането на задействащото вещество на работното място. Ако това не е осъществимо, носенето на защитно оборудване и подобряването на вентилацията може да помогне. В някои случаи може да се наложи смяна на професията. Медикаменти, използвани за други видове астма, също могат да бъдат предписани за професионално лечение на астма.

Бронхоконстрикция, предизвикана от физическо натоварване (EIB)

EIB, известна още като астма, предизвикана от физическо натоварване, се характеризира със симптоми на астма, предизвикани от физическа активност. Повишената честота на дишане по време на тренировка води до стесняване на дихателните пътища при податливи индивиди, причинявайки симптоми като кашлица, хрипове и задух по време или след тренировка.

Управление

Използването преди тренировка на краткодействащ бронходилататор, като албутерол, може да помогне за предотвратяване или намаляване на симптомите на EIB. Индивидите с чести EIB могат да се възползват от използването на дългодействащи бронходилататори или други контролиращи лекарства под ръководството на медицински специалист.

Вариантна астма с кашлица (CVA)

Вариантната на кашлица астма се проявява предимно с упорита суха кашлица като основен симптом, а не с хрипове или задух. Кашлицата може да се влоши през нощта или при излагане на провокиращи фактори, но дихателните пътища не винаги са достатъчно стеснени, за да предизвикат хрипове.

Управление

Често се предписват инхалаторни кортикостероиди за контролиране на хроничната кашлица при астма с вариант на кашлица. Идентифицирането и избягването на отключващи фактори, като алергени и респираторни инфекции, също е важно при управлението на този тип астма.

Източник: azcare.bg