Покупката на ново жилище е неизбежно в някакъв етап от живота ни и когато стане време за това е добре да знаем какво да правим. Причината, поради която купуването на нов апартамент или къща е трудно начинание е факта, че това не е нещо, което се прави всеки ден, а и се изискват поне малко познания за определени неща. В тази статия ще получите малко помощ с основните неща, на които трябва да се обърне внимание при покупката на ново жилище в друг град.

В кой град да е новото ви жилище

Преди да започнете с търсенето на нов апартамент е хубаво да знаете в кой град точно искате да живеете. Може би много хора ще ви кажат, че няма значение в кой град ще се установите, но това изобщо не е така. Всяка част на България си има своите предимства и недостатъци, като от вас се иска добре да ги прецените и след това да действате.

Различното в градовете е стандарта на живот, размера на заплатите, цените по магазините, работните места, местата за медицинска помощ, наличието на добри доктори и друг вид специалисти. Помислете от какво имате нужда и къде ще се чувствате най-добре.

Колко пари да отделим за покупката

След като вече сте преценили в кой град ще е най-добре да закупите жилище е време да определите бюджета, с който ще търсите точният апартамент. Не е много лесно да кажете точна сума, но може да определите диапазон, с който да се съобразите. Нашият съвет е да проучите колко горе-долу струват имотите в града и според това да се водите при покупката.

Тази справка може да бъде направена при местен агент по недвижими имоти или компания за изкупуване на имоти, който ще ви каже всичко за имотите, техните цени и кое точно си заслужава. Няма да сгрешите с такава консултация, защото няма нужда да харчите излишни пари за апартамент, който по никакъв начин не струва толкова и качеството не отговаря на крайната цена.

На кой етаж да бъде апартаментът

Това на кой етаж да е апартаментът е много относително и всичко зависи от вашите предпочитания. Единственият съвет е да се избягва покупката на апартаменти на първи и последен етаж, защото скритите рискове може да бъдат много. Първите етажи са рискови поради възможност от кражби, а последните от течове на покрива, които струват скъпо. Ако обаче досега сте живели на първи или последен етаж и ви харесва, то отново може да потърсите такъв вариант.

В центъра ли да бъде апартаментът или в краен квартал на града

Всеки град има централна част и крайни квартали, което задава и въпроса къде да се закупи апартамент. Хубаво е да се има в предвид, че в по-централната част струпването на хора е по-голямо и забързаността на живота е голяма. Ако сте любители на спокойният живот и тишината е добре да се ориентирате към апартамент в крайните квартали на града.

Вече навсякъде има изградени аптеки, всякакви магазини, места за бързо хранене и много други важни обекти, но за тях след малко. Крайните квартали не вече не крият някакви рискове, но и в центъра на града си има много предимства, които не са за изпускане. Помислете хубаво и след това купувайте, за да не съжалявате.

Жилището да бъде в близост до важни обекти

Под важни обекти се има в предвид болници, аптеки, хипермаркети, малки магазинчета, места за хранене и развлечение. В по-малките градове не е проблем до вас да няма такива обекти, защото всичко е на малко разстояние и се стига бързо с кола или градски транспорт.

В по-големите градове обаче това е проблем. Не във всеки квартал има болница, спешна помощ, детска градина, ясла. основно училище или гимназия. Ако мислите, че сте зависими от времето и тези неща са на дневен ред, то съветваме ви да потърсите апартамент в близост до такива обекти.