18.01.2013

Произволното сваляне на предучилищната възраст е противоконституционно. По конституция задължително е училищното обучение, а не предучилищното образование. Това, което видяхме днес в парламента, означава, че утре едно управляващо мнозинство своеволно може да си измисли стандарти за детско развитие и да наложи образование за децата от 1 годинка, а защо не и пренатално, защото имаше такива гласове сред поддръжниците на закона.

Министър Игнатов твърди, че задължението се въвежда заради ангажимента, който държавата имала към определени рискови групи. Социалните проблеми на определени малцинства обаче не могат да се привиждат като образователни. Чрез задължителното предучилищно образование от 4 годинки МОМН се заема да решава проблеми, създадени от бездействието на МВР в социалните гета. Зад гротескните му претенции стои фактът, че държавата абдикира от задължението си да закриля ефективно определени деца в родната им общност. Оказва се, че българските родители и най-важно – невръстните деца, ще трябва да се справят с проблемите на малцинства, с които не може да се справи самото МВР.

Днес България стана по-светец от папата. Ние не само настигнахме, но и задминахме Европата, ставайки първата страна, в която има безапелационно задължение за институционализация на 4 годишни деца в държавно одобрени заведения.

НМР заедно с други родителски, обществени, педагогически и религиозни организации ще иска от президента вето на Закона за предучилищното и училищното образование.