Сауната, вековна традиция, произхождаща от Финландия, придоби огромна популярност в световен мащаб, заради многобройните си ползи за здравето. Освен способността й да насърчава релаксация и облекчаване на стреса, последните проучвания показват, че редовното използване може да допринесе за дълголетие. В тази статия ще разгледаме науката зад това твърдение и ще проучим дали сауните могат наистина да повлияят на здравето. Ако и вие искате да разполагате с такова удоволствие екъщи, то за изработка на сауна вижте тук.

Финландската връзка

Сауните са дълбоко вкоренени във финландската култура, където са неразделна част от ежедневието. Финландците отдавна рекламират ползите за здравето от сауните и се гордеят със своята култура. Не е необичайно едно домакинство в страната да има своя лична, където членовете на семейството се събират за релаксация и разговори.

Сауна и сърдечно-съдово здраве

Едно от най-убедителните доказателства в подкрепа на връзката между сауната и дълголетието, идва от проучвания върху сърдечно-съдовото здраве. Редовните сесии са свързани с подобрена сърдечно-съдова функция. Когато изложите тялото си на високата топлина, сърдечната честота се ускорява и кръвоносните съдове се разширяват. Този процес е подобен на умерените физически упражнения и може да помогне за подобряване на здравето на сърцето с течение на времето.

Знаково проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine през 2015 г., предполага, че честото нагряване е свързано с намален риск от внезапна сърдечна смърт, сърдечно-съдови заболявания и смъртност от всякаква причина. Проучването проследява над 2300 мъже на средна възраст във Финландия в продължение на повече от две десетилетия, като заключава, че колкото по-често участниците използват сауната, толкова по-нисък е рискът от тези неблагоприятни последици за здравето.

Сауна и фактори за дълголетие

Няколко фактора могат да допринесат за потенциалните ползи за дълголетие от използването на сауна:

  1. Намаляване на стреса: насърчават релаксацията и намаляват стреса, който значително допринася за различни хронични заболявания. По-ниските нива на стрес, могат да повлияят положително на цялостното здраве и дълголетие.
  2. Детоксикация: Изпотяването елиминира токсините и тежките метали от тялото. Този процес намаля тежестта върху системите на тялото и да поддържа здравето в дългосрочен план.
  3. Подобрен кръвен поток: Топлината в сауните кара кръвоносните съдове да се разширяват, което може да подобри кръвообращението. По-добрият кръвен поток означава подобрено доставяне на кислород и хранителни вещества до клетките, което потенциално поддържа цялостното здраве.
  4. Намаляване на възпалението: повлияват за намаляне на хроничното възпаление, ключов двигател на много свързани с възрастта заболявания. Намаляването на възпалението, може да допринесе за по-дълъг и по-здравословен живот.
  5. Освобождаване на ендорфини: Използването на сауна задейства отделянето на ендорфини, които са естествени подобрители на настроението. Положителният възглед за живота, може да допринесе за по-добро цялостно благосъстояние и потенциално по-дълъг живот.