За родителите зимните месеци са едни от най-трудните, тъй като обикновено децата боледуват повечко през студените месеци. Едва ли на някого не му се е налагало да води детето си повече от веднъж при личния лекар през зимата поради различни причини като кашлица, главоболие, болки в гърлото, настинка и т.н.

Ходенето при личния лекар и по други кабинети е нещо много неприятно както за малките деца, така и за по-големите, а и за техните родители. Ако всичко това ви се струва познато, то значи трябва да вземете някакви мерки и да опитате поне с малко да засилите имунитета на детето си за зимните и студени месеци.

Даване на храни, богати на пробиотици

Има много храни, които са богати на пробиотици, но както знаем не всичко ще се хареса на нашите деца. Всеки родител знае какво обича неговото дете и затова сега ще стане на въпрос за няколко вида храни, които може да предложите на децата си, за да подобрите пробиотичните вещества в техният организъм.

Ще започнем с консумирането на кисело мляко, което е изключително полезно не само за костната система, но и за поддържането на здрав имунитет през цялата година. Много рядко има деца, които не обичат киселото мляко и именно поради този факт може да го включите към закуската с още нещо.

Туршиите у нас са на почит и това не може да го оспори никой! В киселите краставички, киселото зеле и като цяло във всичко от туршиите има много полезни бактерии, които подпомагат храносмилането. Консумацията може да бъде в малки количества и не всеки ден, тъй като детския организъм не е чак толкова развит и не се знае как ще понесе този тип храна.

Маслините също спадат към храните, богати на пробиотици. Наясно сме, че голяма част от днешните деца имат претенция към консумацията на маслини, гъби, чушки и т.н, но вярваме, че ако им обясните колко са полезни, то те ще ги оценят. Маслините освен, че имат много полезни бактерии и помагат за храносмилателната система, те също така помагат и за пречистването на черния дроб и неговата регенерация.

Консумиране на плодове и зеленчуци

Всеки е наясно с изказванията за консумацията на повече плодове и зеленчуци през есенните месеци, за да засилите имунитета и ние смело можем да кажем, че това не са празни приказки и клишета.

Хубаво е да давате на вашите деца от яркооцветените плодове и зеленчуци като портокали, червени и жълти чушки, лимони, ягоди, цвекло, киви и т.н.

Тези плодове и зеленчуци имат високо съдържание на витамин Ц, което от своя страна подпомага много за добра имунна система. По-малката термична обработка на тези плодове и зеленчуци запазва все повече полезните вещества.

Ако не може да накарате вашето дете да ги яде, то може да му ги поднесете по по-интересен и забавен начин, за да привлечете интереса им.

Трябва ли да даваме яйца на децата си?

Отговорът на този въпрос е ДА! Яйцата са една от малкото храни, които включват в себе си много по вид витамини като А, Б, Д и желязо. Всички тези витамини са много важни както за растежа на детето ви, но и за укрепването на неговата имунна система по един естествен начин. Както и да приготвите яйцата за храненето на вашето дете, то вие няма да сгрешите- пържени, бъркани или варени.

Употреба на повечко вода и течности

Водата трябва да присъства в менюто на всеки един жив организъм през всеки един сезон от годината. Вода и други течности трябва да се пият и през зимата, за да може вашето дете да бъде хидратирано и да се освобождава от вредните токсини, които са около нас постоянно. Други напитки, които също са полезни за вашето дете през зимните месеци са плодовите и зеленчукови сокове, смутита и чайове от джинджифил, лайка и мента.

Какво друго може да даваме за укрепване на детския имунитет?

Може би сте чували за омега-3 мастни киселини в някоя реклама по телевизията или в интернет пространството?! Те съдържат селен и витамин Е, които са важни за укрепването на имунната система като цяло и за правилното и здравословно развитие на мозъка. Потърсете в близката аптека до вас за наличност от този тип добавка и няма да съжалявате!

омега 3 за имунитет