Повечето студенти искат да бъдат самостоятелни и сами да решават какво ще правят с парите си и това е разбираемо. За да може това да стане реалност, то първо трябва да си намерят работа.

Не е лесно да се съчетае ученето с работата, но е напълно възможно. Всеки трябва да си направи сметка в коя сфера е добър, каква работа може да свърши според възможностите си и колко време може да отдели за работа и съответно за учене.

В тази статия ще ви покажем няколко професии, които може да работите и като студенти и след като завършите обучението си докато намерите желаната от вас работа по специалността.

Ще започнем с работа, свързана с владеенето на чужд език. Английският, немският, руският, френският, испанският и много други езици се изучават в университетите и това е една достатъчна предпоставка да започнете работа като преводач или служител в кол център.

Преводач

Поставяме тази работа преди работата в кол център, защото при нея имате възможност да я работите изцяло дистанционно и това да не пречи на посещаването на лекции и упражнения.

Ако уменията ви са на ниво, то вие може да бъдете наети за преводи от различни места като училища, адвокатски кантори, съдилища, болници и много други. Заплащането е прилично и при усилена работа може да си докарате приличен седмичен или месечен доход.

Работа в кол център

За тази работа отново ви трябват знания по даден език, но и още няколко умения. Работата в екип е изключително важна и умението за водене на смислен и полезен разговор с клиенти, служители и продавачи. Работното ви време може да бъде изготвено по ваше желание и отново има възможност за дни в изцяло дистанционна среда.

Ако мислите, че сте напреднали доста за възрастта си и знанията, които сте придобили по време на изминалите години са на много високо ниво, то вие може да започнете да преподавате както на по-малки студенти и ученици от вас, така и на свои връстници, които не се справят с настоящият материал.

Хубавото тук е, че вие сами определяте заплащането, което да получавате за извършваната от вас работа. Промотирайте се качествено, за да бъдете избрани вие, а не някой друг ваш колега от университета.

Екскурзовод

Тази работа може да я работите както във вашият роден град, така и в града където учите. Нужни са ви малко умения за говорене пред хора, малко знания по чужд език и повечко знания за туристическите обекти и местенца в населеното място.

Работата е подходяща за студенти по специалност туризъм, защото там се учат неща, които са в огромна полза за развиването на индивидуалните у груповите качества на личността.

Много е модерно в последно време работата като промоутър в някоя компания. Това според нас не може да бъде работа, от която да очаквате висок доход, тъй като всичко зависи от предлагания продукт и неговото качество.

Повечето компании, които предлагат възможност за такава работа са свързани с козметика и здраве. Вие може да промотирате техните продукти в интернет или в магазин на ваш приятел, като за всяка закупена стока ще получите част от цената й. Обикновено комисионните са между 5% и 20%. Ако мислите, че може да привличате нови клиенти и да им продавате нещата от вашата компания, то вие сте точният човек за тази работа.

Има още куп други работни места, които може да са подходящи за един студент, но просто трябва да попаднете на точното такова. Като съвет можем да ви дадем следното: учете докато е време, защото работата няма да избяга и за нея винаги има време!