Ножовете несъмнено са един от най-полезните инструменти, които човечеството някога е познавало. Още от зората на времето те са помагали на хората в най-различни задачи – от рязане на дърва за огън до прецизна художествена работа.

Днес на пазара се предлага огромно разнообразие от ножове, обхващащо всички размери и форми, както и най-разнообразни функционалности. Швейцарски армейски ножове, назъбени ножове, сгъваеми ножове, саблени остриета, сърповидни остриета, дръжки от различни видове, материали и режещи ръбове – има много фактори, които трябва да се вземат предвид!

Броят на остриетата на ножа.

Едно от първите неща, които трябва да вземете предвид, е броят на остриетата, така че има ножове с едно острие, ножове с много остриета и мултифункционални инструменти. Тук ще ви дадем насоки по този въпрос.

Сгъваеми ножове с едно острие

Простота и размер – това са най-важните характеристики на този тип ножове. За разлика от ножовете с много остриета, при ножовете с едно острие се акцентира изключително върху дизайна. Обикновено те са изработени така, че да са здрави и издръжливи за работа при тежки условия. Понякога те имат пружинни механизми за отваряне, които им позволяват да се отварят много бързо. Разбира се, недостатъкът на ножа с едно острие е липсата на разнообразие. Ако търсите прост и здрав нож за многобройни приложения, изберете този.

Сгъваеми ножове с няколко остриета

Този тип остриета изпълняват различни функции, които биха могли да бъдат изпълнявани от няколко ножа, но са концентрирани в един продукт.

Ножовете с много остриета обикновено имат две, три или четири ножчета. Моделите с две остриета обикновено са традиционни и имат комбинация от остриета с капковиден връх, перо или капковиден връх.

Въпреки че моделите с много остриета предлагат голямо разнообразие, здравината и издръжливостта на ножовете с много остриета са много по-малки от тези с едно острие.

Ножове и мултифункционални инструменти Swiss Army

В много ситуации ще ви е необходим джобен нож с повече от едно острие. На пазара се предлагат класически швейцарски ножове и мултифункционални инструменти, които включват триони, клечки за зъби, пинцети, ножове за отваряне на консерви, пили за нокти, ножици и др.

Първоначално швейцарските армейски ножове са били създадени за войници, които е трябвало да изпълняват редица задачи, които просто не са могли да изпълнят с нож. Като се има предвид оригиналният дизайн, швейцарските армейски ножове и мултифункционалните инструменти като цяло са наистина полезни и надеждни.

Съществуват много модели и формати. Най-простите се предлагат с три инструмента, а някои могат да наброяват до 87 инструмента. Да, 87. Има някои марки, които са посветени на здравината на остриетата.