След доста мъчни месеци на избори и неуспешни опити за съставяне на правителство дойде времето, в което България има правителство. Какво иска народа и какво мисли да направи правителството са две различни неща, но ние като пълноправни граждани ще трябва да отстояваме своето докрай.

Цените на тока и природният газ

През последните месеци станахме живи свидетели на това как поскъпва всичко. Това е резултат от поскъпването на тока и газта, с която много от фирмите произвеждат, отопляват се и доставят стоките и услугите на нас потребителите.

Не е нормално сметките на едно домакинство да се вдигат тройно и дори четворно. Правителството трябва да направи нещо, което час по-скоро да стопира поскъпването и след време дори да намали цените.

Минималната заплата у нас

Когато стане на въпрос за минималните заплати у нас, то на човек може да му стане мъчно. България е една от държавите, която предлага най-ниските минимални работни заплати, което от своя страна води до много безработни хора или пък много хора зад граница, опитващи се да осигурят нормално бъдеще на децата си.

Минималните заплати трябва да се вдигнат тази година, защото в противен случай ще има още повече напуснали българи в посока чужбина. В България дори има фирми, компании и предприятия, които плащат по-малко и от минималната работна заплата, което е недопустимо и можем да го наречем експлоатация на човешки труд.

Пенсиите ни са дъното!

Ако си мислите, че с пенсия от 200 или 300 лева на месец може да се живее един нормален живот без критични финансови притеснения, то знайте, че изобщо не е така. С поскъпването на тока, газта, хранителните продукти и горивата тези нищожни пенсии се обезценяват и нямат никаква стойност.

В България има и хора, които са се трудили повече от 30 години на държавна работа и дори не получават 250 лева пенсия, което е жалко. Пенсиите у нас трябва да бъдат вдигнати поне двойно, за да могат нашите баби и дядовци, работели от сутрин до вечер да имат нормален начин на живот.

Повечето от пенсионерите възлагат надежда на своите роднини и по-точно деца, които да им помогнат финансово когато имат нужда. Ами тези, които нямат роднини и деца… какво правят при недостиг на пари за лекарства, храна, ток, вода и още много други стоки от първа нужда или услуги.

Цените на горивата са доста над нормалното!

Преди около година някои от горивата достигнаха два лева, но тогава не обърнахме внимание и сега цените се вдигнаха още. Когато отидете на бензиностанция и видите цените на бензина, дизела и дори на газта, може би ви се отщява да заредите. Най-лошото е, че се очаква ново поскъпване на горивата. Говори се, че цените щели да достигнат цели 3 лева за литър, което е неприемливо!

Накратко можем да кажем, че ще ни очаква една тежка, финансово сложна и трудна година, ако сегашното правителство не вземи мерки за намаляване на цените на абсолютно всичко и разбира се повишаване на минималната работна заплата и пенсиите на пенсионерите.