Онлайн игрите и най-вече социалните мрежи са изключително опасни за нашите деца, тъй като в тях има милиони хора от цял свят. В социалните мрежи всеки може да се представи за друг, да открадне нечия самоличност и да парадира с нея, което много опасно.

В тази статия ще научите малко повече за това от какво да предпазите децата си и по какъв начин. Сигурността на нашите деца е най-важното нещо, а чрез тяхната сигурност идва и нашето вътрешно спокойствие.

Какво е опасното на социалните мрежи?

В социалните мрежи има и много поучителни неща, които биха били от полза на децата, но по-голямото съдържание крие известни рискове.

На първо място ще поговорим за най-известната онлайн платформа, а именно Фейсбук. В ней са регистрирани над 2.5 милиарда потребители. Не можем да знаем за всеки по нещо, но е хубаво да отсяваме опасното от полезното. Във Фейсбук има много хора, които не се представят със своето име, а с друго. Това се прави с цел заблуда на човека с когото се общува.

В такива случаи може да бъде поискано нещо от вашето дете като например изпращане на СМС, изпращане на пари, заснемане на клип с неприемливо или пък опасно съдържание. Много често срещано е изнудването! Ако сте дете и четете това, то трябва да знаете, че няма нищо страшно да споделите с родителите си, ако нещо ви притеснява.

Ако видите нещо подозрително в детето си и имате съмнение, че то е подложено на онлайн тормоз, то е нужно да поговорите с тях без да се карате или пък ги притискате, защото няма да получите отговорите, които искате. При установяване на проблем може да се обадите на телефон, който е свързан с онлайн тормоз върху деца и оттам да се разреши даден проблем.

Клиповете, които гледат децата ни

Клипове могат да се гледат във всяка една социална мрежа, която съществува. Най-често срещаното и тегленото приложение за видеа е Ютуб. На пръв поглед няма нищо опасно в тази платформа, но това изобщо не е така. Има хиляди клипове, които са с неподходящо съдържание, но въпреки това са предлагани за гледане от деца.

Опасното в случая е това, че децата са склонни да опитват нови и непознати неща, които са видели в някое клипче и им е грабнало вниманието. Може да става на въпрос за снимки, направени на опасни места, правене на експерименти с пиротехника, ток, вода или много по опасни вещества.

За да предотвратите евентуална опасност от направата на нещо видяно е хубаво да обясните на детето си, че това което се прави в интернет не винаги е истина или пък е направено в контролирана среда.

Онлайн игрите също са опасни!

В онлайн игрите също участват много хора. Някои от тях играят дадена игра за удоволствие или някакво постижение, а някои играят игри с цел кражба, изнудване и дори с по-лоши мисли.

Както в социалните мрежи, така и в онлайн игрите може да си комуникирате с някого, който живее на другият край на света. Това има и плюсове като например научаването на думи на друг език или пък опознаване на нечия култура, непозната за нас.

Риска, който крият онлайн игрите е свързан най-вече с това, че ние предоставяме свои данни за това къде живеем, плащаме за дадена игра с кредитна или дебитна карта. Това може да се използва не по предназначение и така някоя сутрин да се събудим с източени пари от картата или пък посетители, които знаят за нас от играта, която играем.

Киберпрестъпността се увеличава в цял свят и може да се каже, че някои държави като нашата не са подготвени да се справят с този вид престъпност. Ние можем сами да се предпазим като следваме няколко съвета и не ги нарушаваме!

Съвети за избягване на кибератака срещу нас или децата ни:

  • най-важно е да не предоставяме лична информация като например три имена, телефонен номер, адреса на живеене, къде учим или работим и данни от нашите банкови карти;
  • трябва да бъдем внимателни със интернет мрежите, които нямат защита, защото чрез тях лесно може да бъде извлечена ценна и важна информация от устройството ни;
  • не трябва да се отварят съмнителни съобщения или имейли, защото могат да вкарат вируси в компютъра или телефона ви;