По статистики от предишни години следващите месеци до края на годината са с най-много пътни транспортни произшествия. Колкото и опитни да сте, колкото и правилно да карате, то винаги може да ви се случи да попаднете в ситуация на ПТП.

Ако сте от новите шофьори и за пръв път ви се случи да направите ПТП, то е хубаво да знаете някои неща. В тази статия ще научите няколко съвета, които ще ви помогнат да се държите адекватно след такава случка.

На преден план трябва да бъде самообладанието и спокойствиетото, което ще ви гарантира нормални и адекватни реакции, които да не застрашат вашето здраве и здравето на околните.

Опитайте се бързо да осмислите това, което се е случило и не давайте място на чувствата да взимат връх. Не плачете и не се нервирайте. Ако пък сте ядосани е добре да си дадете сметка, че боят над виновният за случилото се не е вариант.

Оказване на първа помощ и обезопасяване на местопроизшествието

Навременната помощ, оказана на пострадалите е от огромно значение дори и животоспасяващ фактор в някои случаи. Всеки шофьор трябва да знае как се оказва първа помощ. Ако не знаете как да реагирате и да помогнете е задължително да се обадите както на бърза помощ, така и на полицията.

През времето докато чакате помощ ще трябва да обезопасите местопроизшествието така, както е описано в наредбите. Облечете си светлоотразителна жилетка, поставете необходимата сигнализация, а именно светлоотразителен триъгълник съответно на 30 метра зад автомобила в града и на 100 метра в извънградски условия.

Ако в следствие на ПТП-то има пострадали хора, то вие НЕ трябва да напускате местопроизшествието дори и да не сте участници в него! При наличие на пожар или пък наченки на такъв трябва да използвате пожарогасителят от автомобила. Обадете се на пожарната, защото с пожарогасителят от колата не може да бъдете сигурни, че всичко е загасено както трябва.

Кога КАТ идва на местопроизшествието?

Органите на реда задължително идват на местопроизшествието, когато в следствие на него има ранени или починали пътници, когато произшествието е предизвикало задръстване на пътното платно; в случай, че единият от участниците в ПТП-то е употребил алкохол или има съмнение за употребата на такъв, след което се прави полеви тест с дрегер; когато в ПТП-то участва автомобил, който превозва опасни товари и създава опасност за околните участници в движението и живущите наоколо; органите на реда идват дори когато в ПТП-то участва кола с чужда регистрация, защото тя трябва да бъде проверена от служителите на КАТ.

Не трябва да ви бъде страх от органите на реда, защото те идват на местопроизшествието, за да изяснят всичко около случилото се. Те няма да ви навредят с нищо дори и вие да сте виновни за случилото се. Дръжте се нормално, а не арогантно, защото това може да породи съмнение за неадекватност у вас.

Ако досега не ви се е случвало такова нещо и не знаете как да постъпите след това, а сте в правото си, то вие трябва да потърсите някого, който е специализиран в сферата на правна помощ при ПТП.