Няма спор, че новото поколение, което се задава е супер технологично и все повече ще виждаме малки деца с телефон в ръце. Възрастта за покупка на първи телефон на дете пада, но дали това е добре за тях или не е сложен въпрос.

По улиците можем да видим дори деца в бебешки колички, които са хванали телефон и гледат нещо на него, което дори и те не знаят какво е. В тази статия ще отговори на въпроса „кога трябва да купим телефон на детето си?“.

Всяко дете ли се интересува от телефон на една и съща възраст?

Отговорът тук категорично е НЕ! Всяко дете проявява интерес към смартфоните на различна възраст и това, че то е пораснало, но не се интересува от техника и по-точно телефони, то това не трябва да ви притеснява.

Лошото в тази ситуация може да бъде ранната заинтересованост към технологиите, тъй като това може да доведе до вид пристрастяване към тях и на по-голяма възраст да ви се създадат проблеми. Затова, ако детето ви започне от малко да използва вашият телефон или този на негово братче или сестриче, то ще трябва да го ограничавате, за да избегнете последващите проблеми с „пристрастяването“.

Кога точно да купи смартфон на нашето дете?

ук няма точен отговор като например на 5 години, на 8 години или пък на 12 години. Всичко тук опира до нуждата, която изпитва вашето дете от това да притежава смартфон. Ако то няма пряка нужда от притежанието на смартфон, то вие е хубаво да се въздържите от покупката на такъв.

Ако смартфона е нужен за разговори с вас или с други роднини и за учене, то покупката рано или късно ще се наложи. Тогава ще трябва да направите точният избор на телефон, който ще върши работа на детето ви и ще знаете, че няма да се наложи купуването на нов след известно време.

Телефон или смартфон?

Това е въпрос, който преди няколко години е можело да се разсъждава по него, но сега през 2022 година е безсмислено от разсъждения. Това е така, защото с класическите телефони може да се извършват само обаждания и нищо друго, докато със смартфоните може да се сърфира в интернет (колкото и да е опасен той), може да се играят занимателни и образователни игри и куп други неща, които могат да бъдат от полза както на вашето дете, така и на вас като родители.

Затова… внимателно изберете момента, когато ще купите първият смартфон на вашето дете и какъв точно модел ще закупите. Хубаво е да се поразровите в интернет пространството и добре да прочетете ревютата и отзивите на различните телефони.

Също така ще е добра идея да си зададете ценова граница, която да следвате при покупката. Така вие няма да похарчите повече отколкото сте заделили за смартфон и в същото време няма да купите устройство, което не е качествено и няма да върши работа.