Задачата да отиде едно дете на детска градина с желание е доста трудна за някои родители, които не знаят как точно да подходят към ситуацията. Може би ви се е случвало да видите сутринно време киселото изражение на детето ви съпроводено с неприятната фраза- „Не искам на детска градина“.

Това не трябва да ви плаши, защото всичко е с времето си и детето ви ще свикне с дневната рутина да ходи на детска градина. В тази статия ще прочетете няколко съвета, които биха ви били от полза при подобен проблем с желанието на детето ви спрямо ходенето на детска.

Не бързайте да оставите детето и да отидете на работа

Ако сте от тези родители, които сутринно време винаги бързат за работа и пренебрегват воденето на детето до детската, то тук ви е грешката. Опитайте се да вмъкнете в своя график влизането вътре в детската градина, за да изпратите детето си с целувка или прегръдка.

Така вие ще му дадете сигурност и вяра! Когато вече поотрасне детето ви, то вие може да започнете да оставяте детето си в двора на детската градина и то само да влезе в нея и да се оправи.

Трябва да убедите детето си, че детската градина е едно невероятно забавление

Хубаво е да казвате на детето си колко хубаво и забавно може да му бъде в детската градина. Разкажете му как вие сте си играли като малки, с какво сте си играли и какво може да правят, за да им бъде забавно.

Не трябва да лъжете детето си с неща, които няма да се случат наистина, защото те ще бъдат разочаровани и след това няма да ви вярват. Винаги когато има куклен театър, някакъв друг вид представление или пък тържество, в което може да участва детето ви, то е хубаво то да бъде записано, за да се забавлява с останалите деца от групата.

Позволявайте повече неща на детето си

Ако детето ви иска да вземе нещо, за да го покаже и да се похвали с него в детската градина, то е редно да му позволите. Това ще му даде нужното самочувствие пред другите деца, че има правото да избира какво да носи в детската градина и кога. Не му забранявайте да занесе новата си играчка, защото по този начин ще го лишите от нещо, което обича.

Водете детето си редовно на детска градина

Хубаво е първите няколко месеца от започването на детската градина да водите детето си възможно най-редовно. Това е така, защото всяка една пауза от 3-4 дена може да го накара да откаже да посещава детската градина, тъй като му харесва повече вкъщи или пък навън. Водето го на детска освен, ако детето ви не е болно или пък има някакви проблеми със здравето.

Разговаряйте с детето си по-често за детската градина

По този начин вие ще му покажете, че се интересувате от това какво се случва в детската градина и сте загрижени. Питайте го как е минал денят му, карайте го да разкаже какво са правили в детската градина, с какво са си играли през свободното време, какво са хапвали и дали се е забавлявало. Обратната връзка е много важна и за самият родител. Така вие ще може да разберете дали нещо притеснява детето ви и то се чувства неприятно в детската градина.

С тези няколко лесни съвета ще може да постигнете нужното желание у детето ви да ходи с удоволствие на детска градина без да се притеснява или страхува. Плачът сутрин не трябва да плаши родителите, защото това е нещо нормално а малките деца, които не са се отделяли от родителите си.