Всяко дете има различно виждане за училището и за ученето, което е задължително, за да растат умни и здравомислещи. Именно поради тази причини подхода на всеки родител трябва да бъде строго индивидуален към неговото дете и да не се опитва да налага някакви съвети, които са чули от свои познати или близки.

Факт е, че през последните години започва да се губи интереса на децата към ходенето на училище и най-вече към ученето, но това може да се промени само с няколко лесни и простички съвети, които биха ви били от помощ.

Винаги има причини, поради която детето ви не иска да ходи на училище и да придобива нови знания. Вие като родители сте длъжни да разберете каква е причината и да помогнете на детето си да върне старите си навици и отново да започне да ходи на училище и да учи с желание.

Проблеми със съучениците

Това е най-често срещаният проблем при децата независимо на каква възраст са те! Насилието и тормоза при децата е нещо, което трудно може да се обясни, но е факт, че е голям проблем сред подрастващите, а и вече сред малките деца. Подигравките към вашето дете могат да го демотивират да ходи на училище и да учи уроците си. Трябва да седнете и да поговорите с детето си за това, което го притеснява в поведението на другите към него, но подходът ви трябва да е тактичен и деликатен!

Детето ви трябва да бъде уверено в себе си!

В следствие на тормоза от другите, то вашето дете със сигурност ще загуби своята увереност. Хубаво е детето ви да вдига ръка в час и да участва активно в учебният процес. Също така извънкласните дейности ще помогнат много за това вашето дете да повиши своето самочувствие и увереност, които са много важни, за да „оцелеят“ сред многото характери в класната стая.

Проблемни учители

Проблемите учители също са фактор за това вашето дете да не иска да ходи на училище и да учи. Справянето с такъв проблем е доста труден, защото много пъти ще чуете, че може би и детето ви е проблемно за дадената учителка. Хубаво е да поговорите с въпросната учителка за това, което тя иска да промени вашето дете в поведението си.

Ако това не даде резултат ще трябва да прибегнете до разговор с директора на училището, който да разреши проблема на по-високо равнище. Саморазправиите с учителите не е вариант, защото така нещата може да се влошат още повече и всичко да рефлектира върху вашето дете.

Какво трябва да направим като родители?

Ако карате детето си да учи насила, то знайте, че това не е правилният подход. Всяко нещо, което се прави по принуда не води до нищо хубаво и това трябва да го знаете. За да помогнете на детето си да се справи с проблемите в училище е хубаво по-често да им казвате изреченията „Вярвам в теб“, „Всичко ще се нареди“, „Ще ти помогна да се справиш“и подобни на тези, за да им вдъхнете доверите и сигурност.