Зимата е най-тежкият сезон за всеки шофьор и разбира се за всеки един автомобил поради ниските температури навън. Всеки опитен шофьор знае, че подготовката за зимните месеци трябва да започне по-отрано и да не се чака последният момент за това начинание.

Ако все още не сте подготвили своят автомобил за зимата, то знайте, че вече е време. В тази статия ще научите няколко неща, които да направите за автомобила си и така той да ви бъде верен през студените месеци на годината.

Предпазете се от замръзване

Хубаво е всички течности по автомобила да са със статут „зимни“. На първо място ще трябва да подмените антифриза или просто да долеете толкова, колкото е достатъчно, за да бъдете сигурни.

Сменете и течността за чистачки със зимна, а не оставяйте лятната течност, защото ще замръзне и ще ви създаде излишни проблеми. Когато смените течностите е добре да направите едно-две пускания на някои системи за да се разнесат във всички маркучета и съединения на автомобила. Студа може да дойде точно за няколко часа през нощта и да останете изненадани.

Състоянието на акумулатора е от значение!

Хубаво е през октомври-ноември месец да проверите състоянието на акумулатора си и дали той се зарежда правилно, когато ползвате колата си. Ако сутринно време палите по-трудно от обикновеното, то това означава, че ще трябва да заредите акумулатора си.

Когато сте използвали акумулатора си повечко години, то няма да е лоша идея да го смените с нов за зимата. Това ще ви улесни значително в студените сутрини!

Здрави ли са уплътненията на вратите и капаците?

Гумените уплътнения на вратите и капаците се увреждат както от жегата, така и от студа. С времето те започват да се ронят и да падат. Вие може да ги запазите по-дълго време здрави като ги мажете с препарат за уплътнения. Ако не знаете какво точно да купите, то вие може да потърсите в интернет.

Сменете гумите и чистачките си

Знайте, че щом идва зимата, то вие сте длъжни да смените летните си гуми. Не си казвайте, че щом няма сняг, то няма нужда да слагате и да хабите новите си зимни гуми. Когато карате с летни гуми през зимата рискувате много да загубите контрол върху автомобила и да се ударите някъде. Дори да няма сняг трябва да знаете, че с падането на температурите, по пътя се образува тънък и често невидим слой лед, който е опасен.

Чистачките са изключително полезни, когато става на въпрос за обилен снеговалеж, който ограничава видимостта на шофьорите. Добра идея е да смените чистачките с по-качествени и надеждни, защото с некачествените чистачки ще ви бъде доста трудно да виждате пътя при един силен снеговалеж.

Ако имате някакъв проблем с автомобила и се намирате на пътя, то вие може да потърсите услугите на пътна помощ София. Ще ви бъде оказана качествена и професионална помощ като например смяна на гума, подаване на ток, доставка на гориво или провизии, репатриране, поправка на място и много други.