Продажбата на жилище е доста по-трудна задача от това да бъде продадена една кола поради много причини. На първо място са цените на жилищата, които са в пъти по-високи от тези на автомобилите, но разбира се има и разлика в размерите и важността на двете.

След това е търсенето, което не винаги е в полза на продавачите на жилища. Добрата маркетингова стратегия също е в основата на бързата продажба и е добре да имате някакви познания за това.

Изберете точното време за продажбата на жилището!

Изключително важно е да започнете продажбата в подходящият сезон. Например е добре да продадете жилището си през пролетта, началото на лятото или пък най-късно към краят на лятото. През тези месеци времето позволява да се правят ремонти и довършителни работи без да има пречки.

Направете хубави и ясни снимки на жилището, което ще продавате. Така ще дадете ясна представа на хората в какво състояние е то. Напишете всички предимства и недостатъци, които има жилището. Бъдете искрени в описанието. Задължително предложете опцията за оглед на жилището. Трябва да имате време за всеки, който иска да огледа жилището, защото всеки е потенциален купувач!

Към кого можем да се обърнем за помощ, ако не успяваме да продадем жилището си?

Разбира се има и продавачи, които не успяват да продадат жилището си доста дълго време и дори се отказват от това начинание. Ако сте един от тях, то вие може да потърсите услугите на компания за изкупуване на имоти, която ще се отзове на място и ще закупи вашето жилище. Всичко, което трябва да направите е да се обадите по телефона, да дадете малко информация относно местоположението на жилището, големината, състоянието му и ще бъде уговорена среща за оглед.

След огледа на жилището ще ви бъдат изяснени някои неща, ще ви бъде казана и цената, която може да получите. След това, ако сте съгласни всичко става за по-малко от един ден. Парите може да ги получите чрез банков превод или пък на ръка, в зависимост от вашето желание. Този вариант е много по-бърз, защото няма изразена сезонност.

Трябва ли жилището да бъде в порядъчен вид преди продажба?

Ами разбира се, че трябва! Привеждането на жилището в добър вид е едно огромно предимство. Когато някой купувач види разхвърляно и мръсно жилище, което не е чистено отдавна, то той веднага би се отказал.

Затова… почистете жилището си, изхвърлете всичко ненужно. При нужда може и да пребоядисате жилището, но в бял цвят, за да могат новите купувачи при желание да боядисат в друг цвят.

Удобно ли е да дадем жилището си под наем?

Отдаването под наем е известен риск. Това е така, защото не знаете на какви наематели ще попаднете. Може да са добри, но може да бъдат и немърливи и такива, които не плащат редовно сметките и наемите. Помислете много добре за всички плюсове и минуси, които може да ви донесе отдаването на жилище под наем и тогава предложете жилището си на хората.