Именният ден е специален ден, когато хората празнуват собственото си име или дори цялата фамилия. Може да бъде частно или публично събитие. По традиция – семейството и приятелите се събират, за да споделят храна, напитки и сладкиши.

В Европа много страни имат свои собствени традиции. В зависимост от региона и страната, именният ден може да бъде комбиниран с рожден ден или да бъде отделно събитие. Празнуването на имен ден е повлияно и от местните обичаи. Някои страни основават традицията си за именния ден на определен светец.

В Скандинавия, например – именният ден традиционно се свързва с един от големите празници на католическата църква. Сега се очаква на тържеството да присъстват само близки приятели и семейство.

Обикновено именният ден се празнува в заведение или в кръг от семейство и приятели. По време на този празник можете да очаквате добра храна, музика и танци. За разлика от рождения ден, върху тортата няма отпечатани свещи или цифри. Вместо това ще имате няколко гости и всеки ще получи малък подарък.

Освен традиционен подарък, се очаква гостите да поднесат и пожелание. Например, ако празнувате именния си ден на работа, може да занесете сладкиши и цветя на колегите си. Тези с мъжки имена могат да получат алкохол, риболовно оборудване, книга. Гостите с женски имена получават бонбони и цветя.

Освен тези идеи, на пазара могат да бъдат открити и по-интересни. Персонализирана изненада от магазин за тениски с щампи, например, би била страхотна идея. Много младежи си подаряват забавни тениски, като по този начин хем оставят забавно послание на празнуващия, хем мил спомен.

Наближават чудесни поводи за подобен подарък, а именно един от тях е Гергьовден. Представете си, компанията да поднесе на именика, тениска с надпис „Всички, които носят името Георги, са големи симпатяги“. Определено подобна тениска, би била забележима в нощен клуб. Може да разгледате за някои добри идеи още сега на – гергьовден тениски.

Именни дни около света

Именните дни са популярни и в Латинска и Южна Америка. Няколко държави в тази част на света имат традиции за имен ден, включително Аржентина, Венецуела и Колумбия. Те също имат свои собствени версии на празнуването, като например именния ден на Мария и Мариос, който се празнува на 15 август или 21 ноември. По същия начин религиозните католици, наречени Гергели (Григъри) на папа Григорий Велики, продължават да празнуват именния си ден на 12 март.

Много култури имат свои собствени начини за празнуване на именния ден. В Швеция например, се публикува специален календар за именния ден. Други страни като Финландия, Русия и Гърция също имат тези календари. Въпреки че празникът е различен от начина, по който е в Съединените щати, традициите все още се спазват.

Заключение

Независимо как сте избрали да празнувате именния си ден, най-важното е да си прекарате добре. В идеалния случай трябва да планирате предварително, за да сте сигурни, че именният ви ден е успешен. Можете да използвате календар, за да сте сигурни, че няма да забравите. Освен това ще искате да отправите пожелания към приятели и роднини, които празнуват имен ден. Тези дни можете да използвате социалните медии за това.