Кашлицата е естествен рефлекс, който помага за изчистване на дихателните пътища от слуз, чужди частици и дразнители. Кашлицата обаче може да бъде и симптом на основно здравословно състояние, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). В допълнение към здравословните условия, факторите на околната среда също могат да повлияят на кашлицата. Тази статия ще проучи влиянието на факторите на околната среда върху кашлицата и какво можете да направите, за да облекчите симптомите си.

Замърсяване на въздуха

Замърсяването на въздуха е основен фактор за околната среда, който може да доведе до кашлица. Това е особено вярно в градските райони, където замърсяването на въздуха често е високо. Излагането на замърсен въздух, може да раздразни дихателната система и да причини кашлица, хрипове и задух. В допълнение, замърсяването на въздуха може да влоши съществуващи респираторни заболявания, като астма и ХОББ.

За да намалите въздействието на замърсения въздух върху кашлицата, е важно да ограничите излагането си на замърсяване. Това може да включва избягване на дейности на открито по време на силно замърсяване, като например по време на трафик в пиковите часове или дни, когато качеството на въздуха е лош. Можете също така да обмислите носенето на маска, когато сте навън, за да ограничите излагането си на замърсяване. Друг начин да намалите кашлицата, може да приемате билкови сиропи за кашлица, които да облекчат раздразнението и да помогнат с преодоляването на състоянието.

Алергии

Алергиите са друг често срещан фактор от околната среда, който може да доведе до кашлица. Алергичните реакции могат да причинят възпаление в дихателната система, което води до кашлица, хрипове и задух.

За да намалите влиянието на алергиите върху нея, важно е да идентифицирате и избягвате алергените. Това може да включва използване на въздушни филтри в дома ви, поддържане на дома ви чист и без прах, избягване на контакт с домашни любимци, ако сте алергични към тях. Освен това можете да обмислите прием на лекарства за алергия, като антихистамини или спрейове за нос, за да облекчите симптомите си.

Настинка и грип

Вирусите на настинката и грипа, са друг често срещан фактор от околната среда, който може да доведе до кашлица. Тези вируси могат да раздразнят дихателната система причинявайки и други симптоми като треска и болки в тялото.

За да намалите въздействието на вирусите на настинка и грип, е важно да практикувате добра хигиена. Това включва често миене на ръцете, избягване на контакт с болни хора и покриване на устата и носа при кашляне или кихане. Можете също така да помислите за ваксина срещу грип, за да намалите риска от заразяване.

Качество на въздуха на закрито

Качеството на въздуха на закрито е друг фактор на околната среда, който може да повлияе на състоянието. Лошото качество на въздуха, може да доведе до дразнене на дихателните пътища, което от своя страна да причини хрипове и задух. Често срещаните замърсители на закрито включват тютюнев дим, домакински почистващи продукти и мухъл.

Ако пушите, отказването от цигарите също може да помогне за подобряване на качеството на въздуха в помещенията и да намали риска от респираторни проблеми.

Промени във времето

Промените във времето също могат да повлияят на кашлицата. Студеният, сух въздух може да раздразни дихателната система и да причини кашлица, особено при хора с астма или ХОББ. В допълнение, промените във влажността също могат да повлияят.