Кога лазерната епилация не е добра идея

Лазерната епилация става все по-популярна като ефективен метод за трайно обезкосмяване. Въпреки че в по-голямата част от случаите, тези процедури са напълно безопасни и с минимални или никакви странични ефекти, има случаи, в които не се препоръчва да се подлагате на тях. Прочетете повече в нашата статия.

Светла кожа

Докато лазерната епилация е безопасна за хора с всякакъв тип кожа, тя е по-добра за пациенти с по-тъмна кожа. Това е така, защото лазерите проникват в кожата и унищожават космените фоликули, без да увреждат меланоцитите, които произвеждат пигмент. Ако лазерите увредят меланоцитите, кожата може да се обезцвети. Ето защо е важно да изберете доставчик с опит и обучение в лечението на пациенти с всички типове кожа.

Светъл косъм

Макар напоследък да се използват все по-модерни лазери, които имат повече функции, все още светлото окосмяване не може да се третира така добре, както по-тъмното. В някои случаи, в зависимост от типа на косъма и кожата, както и на организма, светлите косми се повлияват много добре от лазерната епилация, но в други случаи – няма никакъв ефект. Все още не могат да се третират и напълно бели косми. Ако сте с много светло окосмяване, най-добре се консултирайте с вашия козметик, за да уточните дали процедурата е за вас или не.

Кога лазерната епилация не е добра идея - светъл косъм

Бременност

Бременността може да има много ефекти върху тялото, включително растежа на косми. Хормонът естроген може да стимулира растежа на косъмчетата, което затруднява достигането до определени части на тялото с традиционните кремове за бръснене и депилиращи кремове. Бременността също може да накара космените фоликули да отнемат повече време, за да отделят косми. Освен това, женското тяло претърпява хормонални промени по време на бременност, което може да повлияе на възприемчивостта на кожата към лазерна епилация.

Твърде възможно е след като родите и хормоните се нормализират, допълнителното окосмяване да спре и косъмчетата да опадат. Това е причината повечето козметици да съветват да планирате лазерната епилация за времето след като вече сте родили.

Нараняване на очите

Лазерите, използвани по време на епилация, са изключително мощни и могат да причинят сериозни увреждания на очите. Лазерите могат да увредят ретината, което може да бъде необратимо. Пациентът може дори да не осъзнава щетите, докато не стане твърде късно. В допълнение, процедурата може да доведе до белези по тъканите и кожата. Поради потенциалните рискове е изключително важно да потърсите съвет от дерматолог, преди да се подложите на тази процедура. Ето защо, по време на процедурите се поставят специални защитни очила. Но, ако имате проблеми с очите, консултирайте се с козметика, за да сте сигурни, че процедурата ще е безопасна.

Белези

Ако имате различни белези по тялото, е необходимо да се консултирате с дерматолог. Тъй като кожата на белезите е деформирана под някаква форма, а лазерите все пак оказват някакво влияние върху нея, специалист трябва да даде мнение дали е безопасно да се подлагате на процедурата. Същото важи и за различни кожни раздразнения, одрасквания и порязвания, изгаряния и т.н. Ако кожата ви не е съвършено здрава, може би е добре да отложите лазерната епилация.

Кога лазерната епилация не е добра идея - защита на очите

Непроучен лазерен център и техника

Вероятно е излишно да казваме, че ако процедурата се извършва от неквалифициран персонал и/или с неизправна техника, щетите върху кожата ви могат да бъдат огромни. Затова, е изключително важно да проучвате добре мястото, на което ще се подлагате на процедурите. Ако е необходимо поискайте да видите сертификати и дипломи на персонала, както и стикери за технически прегледи на машините.

Например, Satori – предпочитан център за лазерна епилация в София – винаги предлага на своите клиенти ефективни процедури, извършени от професионални козметици и с модерна техника.